Blogpagina

Op mijn blogpagina wil ik jou informeren, inspireren en ondersteunen in je hooggevoelig zijn.

Ik vind het fijn als je reacties plaatst bij de berichten, dat kan mij en anderen ook weer inspireren en ondersteunen. Je kunt ook een vraag stellen onder de berichten, ik zal deze vraag graag beantwoorden.

Je mag teksten alleen van mij overnemen als je mijn naam erbij vermeldt.

Zo weet je of je hoogsensitief bent

Ben-ik-hoogsensetief-HSP-hooggevoelig

Veel mensen die ik tegenkom weten niet hoe ze te weten kunnen komen of ze een HSPer zijn (hoogsensitief persoon). De term HSP is (nog) niet echt wetenschappelijk getoetst. Er zijn wel steeds meer onderzoeken gaande om hoogsensitiviteit wetenschappelijk te kunnen verklaren.

Omdat ik steeds meer vragen krijg van mensen die het echt niet weten of ze hoogsensitief zijn, wil ik toch wat meer duidelijkheid scheppen.

HSP, hooggevoelig, hoogsensitief

Met bovenstaande woorden wordt over het algemeen hetzelfde bedoeld: de HSPer.

Van alle mensen (en dieren), is 15 tot 20 procent hoogsensitief, die vind ik best een grote hoeveelheid. Het betekend dus dat ongeveer 1 op de vijf mensen een HSPer is. Vreemd eigenlijk dat het nog steeds niet algemeen bekend is en ik vind het ook opmerkelijk dat veel HSPers (nog) geen andere hoogsensitieve personen kennen.

Hoogsensitiviteit/HSP is een karaktereigenschap, het zeer zeker geen stoornis. Je hoeft er geen pilletjes voor te slikken en je krijgt geen medische diagnose.

Wat maakt dat je het wilt weten?

Je wilt misschien begrijpen hoe het komt dat jij je anders voelt. Je wilt misschien weten hoe het komt dat je zoveel emoties opvangt. Je wilt misschien weten hoe het komt dat je zoveel rust nodig hebt. Je wilt misschien weten hoe het komt dat je zoveel opmerkt.

Zo kan je erachter komen

Op internet circuleren een aantal testen die je in kunt vullen. Op mijn website staat er ook eentje. Een test is echter een indicatie, je kunt na de test verder verdiepen in jouw eigenschap.

Onderzoeken

Elaine Aron heeft diverse onderzoeken gedaan, zij is trouwens ook de naamgever van het fenomeen HSP. Haar boeken hebben mij veel geleerd over hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid.

Er zijn onderzoeken gaande die laten zien dat de hersenen van HSPers anders reageren op prikkels dan de hersenen van andere mensen. Dit maakt dat jij als HSPer prikkels minder goed kunt filteren. Elke van Hoof heeft het boek ‘Hoogsensitief’ geschreven waarin dit allemaal wordt uitgelegd.

Zo weet je het snel

Als jij gevoelig bent voor prikkels van buitenaf en als je een goed empathisch vermogen hebt, zou het zomaar kunnen dat je hoogsensitief bent. Je bent bovendien gevoelig voor sferen en weet een omgeving aangenaam te maken.

Zo weet je het beter

Lees je in over HSP en hooggevoeligheid, leer jezelf en je eigenschap goed kennen. Zoek op internet naar informatie. Pas met hetgeen je vind op internet wel op: er zijn veel mensen, die heel goedbedoeld, onjuiste informatie over deze eigenschap geven.

Vind andere HSPers

Omring je met mensen die net zoals jij hoogsensitief zijn, je zult misschien even moeten zoeken, je zijn er zeker. Ik ben echter nog nooit iemand tegengekomen die zichzelf voorstelde met: “hallo, mijn naam is Jan en ik ben hoogsensitief”.

Als mensen jou niet accepteren zoals je bent, zoek dan andere die dat wel doen Je bent het waard om je te omringen met de juiste mensen.

“Vrienden accepteren je zoals je bent.” (Marilyn Monroe)

Laat je even een reactie achter svp.

0 reacties

Magisch denken en HSP

magisch-denken-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

Alle mensen kunnen magische gedachten hebben, ook als je dit eigenlijk maar heel erg raar vind. Kinderen hebben dit allemaal en dan vinden wij het heel normaal. Ze denken bijvoorbeeld dat een bloemetje kan praten of dat een knuffelbeer gevoelens heeft.

Van volwassen wordt verwacht dat je dit soort gedachten niet meer hebt. Hoogsensitieve mensen hebben een groot vermogen tot fantasie en kunnen zich allerlei zaken heel goed inbeelden. Het zou zomaar kunnen dat HSPers daardoor ook wat meer magische gedachten hebben.

Lees Meer
4 reacties

Hoogsensitief en familieopstellingen

familieopstellingen-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

In je gezin van herkomst is altijd wat aan de hand geweest. Elk gezin heeft wel iets meegemaakt, heeft belemmeringen gekend.

Als HSPer heb je dit haarfijn meegekregen, heb je gevoeld dat er iets speelde. Of je hebt zelf pijnlijke ervaringen meegemaakt in je gezin van herkomst. Deze ervaringen hebben een diepe indruk in je ziel achtergelaten.

Een hoogsensitief kind haalt alle ervaringen diep en volledig naar binnen. Dit doe je niet bewust, het gebeurt je gewoon. Er zijn allerlei verschillende belemmeringen die je tegen kunt komen in jouw gezin van herkomst.

Lees Meer
4 reacties

32 herkenningspunten voor HSPers

herkenningspunten-HSP-hooggevoelig-hoogsensitie_20180311-120833_1

Als je een hoogsensitief mens bent zal je veel herkenning vinden bij andere HSPers. Dat is vaak heel erg fijn, dit kan je het gevoel geven bij iemand te zijn die je helemaal begrijp. En toch kan er soms ook een teleurstelling ontstaan, kan het zijn dat je net niet helemaal die echte klik hebt.

Buiten dat iemand hoogsensitief is, zijn er natuurlijk nog veel meer karaktereigenschappen. Je bent nu eenmaal een uniek persoon en niet hetzelfde als ongeveer 15% van de mensheid (de geschatte hoeveelheid HSPers die er zijn).

Lees Meer
1 reactie

Hooggevoelig: altijd perfect willen doen, voor een ander.

perfect-willen-zijn-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

Ben jij iemand die het graag perfect wil doen? En dan het liefste perfect voor een ander! Merk jij dan dat dit gewoon niet gaat?

Je wilt het zo graag goed doen voor een ander, je voelt al zoveel aan en als je voelt dat iemand iets nodig heeft, wil je het goed voor die ander doen.

Voor je het weet ben je bezig om te kijken hoe je het beste er voor een ander kunt zijn. Eigenlijk wordt je ook verdrietig als je merkt dat het niet gaat om het helemaal goed voor die ander te doen.

Dit kan de reden zijn dat jij zo perfect voor iemand wilt zijn:

Lees Meer
4 reacties